За значението на правилната работа на охладителната система за здравето“ на автомобила

...
За значението на правилната работа на охладителната система за здравето“ на автомобила
Коментари Харесай

Защо шофьори държат антифриза на минимум?

За смисъла на вярната работа на охладителната система за  " здравето “ на автомобила е писано доста. Споровете обаче към момента не стихват. Например, някои водачи държат да се уверят, че равнището на охлаждащата течност е навръх маркировката MIN, а не на максимума. Защо го вършат и има ли смисъл от това?

Като начало припомняме, че до момента в който моторът доближи работни температури, антифризът се задвижва от водната помпа в дребен кръг. И незабавно щом моторът се загрее до 90 градуса, термостатът се отваря, започвайки огромен кръг на циркулация. Тъй като течността се нагрява, нейният размер се усилва с към 3-5%, осведоми automedia.investor.bg.

Ако има прекалено много антифриз, тогава налягането в системата се покачва, което може да докара до течове от маркучи, тръби, а също и от под капачката на разширителния контейнер. Тоест, те не устоят на натоварвания. Ако това се случи на пътя, има смисъл да спрете, да оставите мотора да се охлади и да изпомпите антифриза до равнище MIN. Така капачката няма да изскочи. Когато стигнете до града, където има сервиз или магазин, купувате нова част и забравяте за казуса.

Минимално равнище на течността се поддържа и за диагностика. Например, в процеса на подмяната му, в системата се излива концентрат. И би трябвало да се разрежда с дестилирана вода в съответствие 50 на 50. Но майсторите от време на време се разсейват и наливат още вода. Течността стартира да кипи, равнището пада и количеството пара се усилва.

След това се случва нещо сходно на описаното нагоре. Когато моторът спре, охлаждащата течност кипи внезапно и парата я изстисква. Минималното равнище изключва сходни внезапни спадове. След това би трябвало мотора да бъде оставен да се охлади и да се добави останалата част от концентрата.

При някои по-стари коли – като Audi A4 от 1998 година, да вземем за пример, се виждат странни и даже мистериозни неща, оповестяват водачи. Когато равнището на охлаждащата течност е на маркировката MAX, при нагряване нейният размер се усилва и остатъкът изтича през дренажа в задната част на резервоара. Това продължава, до момента в който равнището падне до MIN. След това нещата се възстановяват. Според мнозина, това е безусловно обикновено събитие и не би трябвало да се приема, че някъде има щета.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР